Ημερίδα Συνεκπαίδευσης για το Περιβάλλον σε συνεργασία με το ΚΠΕ Δραπετσώνας (08/02/2023)

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Λ.Τ. Oλύμπου - Καρπάθου έλαβαν μέρος, στις 08/02/2023, στην Ημερίδα Συνεκπαίδευσης που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας. Στην ημερίδα υλοποιήθηκαν επιλεγμένες δραστηριότητες από το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά».

IMG 20230208 110817

Η ημερίδα, που είχε χρονική διάρκεια 3 διδακτικών ωρών, έλαβε χώρα σε αίθουσα του σχολείου και υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Webex στην οποία συνδέθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες. Αξιοποιήθηκαν οι αρχές και τεχνικές της βιωματικής μάθησης: ομαδοσυνεργατική και μαθητοκεντρική διδασκαλία, βιωματικά εργαστήρια που αναπτύσσουν τις δεξιότητες της συνεργασίας, δημιουργικής επικοινωνίας και κριτικής σκέψης. Οι μαθησιακές δραστηριότητες συντελέστηκαν με τη μορφή διαδραστικών παιχνιδιών, κουίζ και σχολιασμού φωτογραφιών.

    IMG 20230208 112021    IMG 20230208 112031


    Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ενότητες:

  • Στην α΄ ενότητα διασαφηνίστηκε οι έννοιες του θαλάσσιου απορρίμματος και της ρύπανσης και διαπιστώθηκε ότι η πιο συχνή ρύπανση στον κόσμο είναι εκείνη από πλαστικά. Χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα TIDES (Trash Information and Data for Education and Solution) που επιτρέπει στους χρήστες της όχι μόνο να πληροφορηθούν για την κατάσταση των θαλάσσιων απορριμμάτων και καθαρισμών σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και σε σημεία του πλανήτη που οι ίδιοι έχουν ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον, όπως στα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα στην Κάρπαθο.

IMG 20230208 112136 

  • Στην β΄ ενότητα διερευνήθηκαν οι αιτίες και οι πηγές προέλευσης της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις της όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία και οικονομία. Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας ρύπανσης δεν προέρχεται από δραστηριότητες που συντελούνται μέσα στη θάλασσα ή στις ακτές της αλλά από χερσαίες δραστηριότητες. Μέρος της διαδικασίας ήταν η προσπάθεια των μαθητών να ανασυνθέσουν μέσω της αφήγησης μιας φανταστικής ιστορίας, τις διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσαν να έχουν τρία πλαστικά μπουκάλια από τη στιγμή που απορρίφθηκαν και οι αντίστοιχες επιπτώσεις τους.

IMG 20230208 115026 

  • Στη γ΄ ενότητα διερευνήθηκαν οι πιθανές δράσεις με στόχο τη μείωση ή επίλυση του προβλήματος. Έγινε διάκριση ανάμεσα στις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, καθώς και μεταξύ της μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων (αποφυγή προϊόντων που οδηγούν στην αύξηση των απορριμμάτων) και της ορθής διαχείρισής (ανακύκλωσης κλπ) των ήδη δημιουργημένων απορριμμάτων. Ακόμα έγινε ενημέρωση για τον πρόσφατο νόμο 4736/2020 σχετικά με τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

 

 

 

«Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά» (08/02/2023) - Αφίσα